Regeringens nye udspil med 25 videregående uddannelser uden for universitetsbyerne er i min optik, et skridt i den rigtige retning. Det er med til at imødegå en skævvridning af Danmark, og jeg har gennem de sidste tre-fire år gået med et fromt håb om, at det kunne lykkes at etablere et decideret medicinstudie i Herning. Altså et skridt videre end det regeringen i første omgang lægger op til. Min bekymring går nemlig på, hvor vidt det på sigt af 10,15 20 år vil være muligt at skaffe kvalificerede praktiserende læger til de yderste og tyndest befolkede områder i vores landsdel. Familielægen har en høj prioritet i de konservatives sundhedspolitiske partiprogram, og skal vi i fremtiden lykkes med at have velfungerende lægehuse i Hvide Sande, Spjald og Thyborøn tror jeg ikke det nytter meget, kun at uddanne læger i Århus, Odense og København. Da Helge Sander var forskningsminister og i øvrigt valgt i Aalborg-kredsen, lykkedes han rent faktisk trods stor modvillighed ikke mindst fra medicinerne selv, at få et medicinstudie etableret på Aalborg Universitetscenter. Og hvert år udklækkes der nu 75 unge læger. Dette er en stor del af forklaringen på, at man ikke længere skal frygte for at blive syg, hvis man bor eller besøger byer Hune, Sindal eller gør sig som turist i Skagen.
Over 40 år er det lykkedes med en velfungerende videregående uddannelse i Herning – oven i købet med tre kandidatstudieretninger, som h.h.v. ingeniør, cand. merc. og en IT uddannelse som en afdeling under Aarhus Universitet – i daglig tale kaldet AU Herning. Her har 1.500 studerende deres gang – heraf de ca. 1.000 som fuldtids studerende.
Min politiske ambition er, at vi kunne få et medicinstudie administreret af den dygtige stab i Birk med bistand fra kompetente lægekræfter fra Aarhus, og så et årligt optag af samme størrelse som i Aalborg. Der vil ikke blive problemer med at skaffe kvalificerede ansøgere, idet Århus Universitet hvert år afviser flere end de 350 studerende, som de optager. Men det vil ud over etableringen af forskningscentret NIDO og nogle ekstra fysiske rammer deromkring kræve, at Gødstrups status ændres fra storsygehus til universitetshospital. Det vil kræve vilje – først og fremmeste politisk vilje helt fra Christiansborg – men hvor der er vilje, der er der også en vej. Ellers skal vi forsøge at bane den, og det er det jeg vil arbejde for. Jeg var selv med i fundraisinggruppen bag forskningscentret og har fulgt det tæt, og ved hvilket stort potentiale af muligheder, der ligger her.
Det er et faktum, at unge studenter, der flytter fra Tarm, Ringkøbing, Holstebro, Lemvig, Skive og sågar Herning-Ikast er svære at flage hjem igen. Når først de er flyttet til en universitetsby bliver op mod 85% af dem hængende. Med det resultat at fremtidens lægehuse i Vest- og Nordvestjylland vil blive besat af unge tvangsudskrevne demotiverede læger på turnus eller af udlændinge som taler meget dårligt dansk – alle uden patient- og lokal- kendskab. Det er derfor, det er af afgørende betydning, at få et lægestudie til Vest-Danmark.